Sivilce Nedir, Sivilce Nasıl Tedavi Edilir, Sivilce Nasıl Oluşur



    Halk arasında sivilce olarak bilinir, gerçek ismi akne vulgaris. Kıl folikülü ve buna bağlı olarak bulunan yag bezelerinin tekrarlanan bir hastalığıdır.

   Sık rastlanan bir hastalıktır. Oluşumunda bir çok faktör vardır. Ergenlik dönemlerinde hormonal etkenlerle yağ bezelerinin salgısında ki artışa bağlıdır. Ancak erişkin dönemlerde de görülebilir. Yağ bezelerinin deride acılan kanalı yağ bezelerinden salgılanan yağın fazla olması nedeniyse tıkanır. Bununla birlikte de toplu iğne büyüklüğünde beyaz ya da siyah noktalar oluşur.  Tıkanan yağ bezesi kanalında deride bulunmakta olan bazı bakteriler çoğalır. Bunun sonucunda iltihap oluşur. Dolayısıyla sivilcenin ciltteki görünümü siyah ve beyaz noktalar, içi iltihapla dolmuş şişlikler veya kızarıklıklar oluşur. Daha şiddetli durumlarda ise sert şişlikler veya kistler oluşur. Özellikle deride lezyonlar iyileşirken sivilce izleri bırakabilir.

    Akneye sebep olan diğer faktörler arasında genetik, oral yolla alınan ilaçlar, kremler ve stres de yer alır.

    Sivilce en fazla yüz bölgesinde görülür. Bunun dışında göğüs, omuz ve sırtta da oluşabilir. Tedavisinde kullanılmak üzere bir çok ilaç bulunur. Bu ilaçlar sivilcenin şiddetine göre değişir. Hafif durumda merhem şeklindeki ilaçlar kullanılabilirken daha ağır durumlarda ise oral yolla alınan bir takım ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar dermatoloji hekimine muayene olmadan kullanılmamalıdır.

0 yorum:


Blogger tarafından desteklenmektedir.